Ördögbot készítés

Azoknak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak néhány ezer forintot ördögbotra szánni, némi alapanyag beszerzése után maguk is elkészíthetik saját botjukat; akár otthon is. Az így összeállítható bot nem lesz olyan tapadású és élettartamú, mint a honlapon találhatóak, de a vele szerezhető élmény közel hasonló lesz.

Szükséges alapanyagok:
- 10mm átmérőjű tiplifa (1 x 50cm, 2 x 45cm)
- autó/ motor -gumi belső
szigszalag

Szükséges szerszámok:
- kalapács 
- szögek
- (szögbelövő/ kapocs-belövő)

Először a tiplifát vágd megfelelő méretűre . 
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az 50cm-es nagy bot mellé 45cm-es vezetőket javasolok. Ezzel tulajdonképpen mindenki tud játszani (6 éves kor felett).
Második lépésként a gumi belsőt vágd méretre. 
A 2db vezetőt érdemes teljesen gumival fedni, amihez az alapanyagot kb 3-4cm széles csíkokra vágd, majd spirálban tekerd fel a 45 cm-es botokra. Figyelj, hogy vágáskor ne keletkezzenek a gumiban bevágások. Az nem nagy baj, ha nem sikeredik egyenesre a vágás, de megszakítás ne legyen az anyagban. Különben a túlzottan  erős feltekerés esetén, de akár csak egyszerűen, játék során - elpattanhat. 
Magára az ördögbotra (az 50cm-es)  valamilyen dekorpapírt/ matricát/ színes szigszalagot ragassz, majd keskenyebb (1,5 cm) gumit tekerj úgy, hogy azzal nem teljesen feded a színt. Minél jobban feded, annál több (jobb) lesz a tapadófelület, viszont annál kevésbé látványos a játék. Akik a FULL-tapadásra törekednek, azok viszont ne feledjék, hogy a több gumi nehezebbé teszi magát a botot is.
Harmadik lépés a gumi rögzítése
Ez történhet egyszerűen szigszalaggal is a botok végén, de ezt nem javaslom, mivel kevésbé időtálló, mint ha pl. szög/ kalapács, vagy szögbelövővel oldanád meg.
A gumi ne legyen se túl feszes, se túl laza. Ha túl feszes, akkor könnyen elpattanhat (különösen igaz ez a keskenyebbre vágott nagy bot gumira). Ha pedig túl laza, akkor "elvándorol", ami egyrészt zavaró, másrészt a szabadon hagyott fa felület nem tapad. 
Negyedik lépés a bojtok (rózsa, pom-pom) rögzítése.

a tiplifa + a pom-pom gumik bevagdosva

Ehhez a gumi belsőt kell két ízben, egyenlő méretűre vágni. Ennek mérete függ a gumi vastagságától. Egy átlagos autógumi belső esetén a 10x20cm nagyság felel meg a kellő súly/ felületnek. Ezeknek az egyik oldalán (a 20cm-esen) kb. 1 cm-enként kb 6-8cm-er mélyen vagdosd be az anyagot. Az így keletkezett (2db megegyező méretű) gumit szöggel rögzítsd az 50cm-es fa két végére. Rögzítéskor tekerd fel a becakkozott gumit (úgy, hogy a nem-becakkozott részt tekered fel a farúd két végére. A feltekerés során 1-3 szöggel is rögzíteni (szintén alkalmazható szigszalag, de jóval kevésbé időtálló). 
Miután odarögzítetted a bojtot, tekerj szigszalagot a szögelt felületre. Szigszalagot tekerhetsz még a vezetőkre is annál a résznél, ahol fogod. Ennek két előnye, hogy nem lesz "gumis" a kezed játék során, valamint a bot játékfelülete sem lesz "zsíros" a kezeidtől.


Néhány kép az otthon is elkészíthető botokról. Jó néhány évvel ezelőtt még ez volt az egyetlen típus (bár sokan még mindig készítik):
 Végezetül álljon itt egy kép egy valódi, otthon készített példányra. 
Gumi helyett bőr (nem sok maradt belőle), gumi pom-pom helyett meg talán kövek lettek odaragasztva...:) 
(Gyuri csinálta Kecskeméten ;)

Sok sikert a készítéshez. Ha segítségre van szükséged, írj rám egy e-mailt.
Comments